Mini-wetenschappers verzamelen!

Marloes, bekend van @thuis_bij_loesje, is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen gaan ze er regelmatig op uit om de leukste acties te ontdekken. Van musea tot dieren- en speeltuinen! Vandaag staat een bezoek aan het Science Centre Delft op het programma. Zoon Sam neemt gezellig twee vrienden mee.
Wetenschap, techniek en engineering: daar draait het om bij het Science Centre in Delft. Je krijgt hier een kijkje in de keuken van alle bijzondere onderzoeken die aan de TU Delft worden gedaan. Super interessant! Ter voorbereiding laat ik mijn kinderen alvast een filmpje zien van onze activiteit. “Maar mama, dat zijn allemaal jongensdingen!” zeggen de meiden. Oeps, waar is het misgegaan in mijn opvoeding? Zelf ben ik bouwkundige, dus ik vind het hoog tijd om mijn kinderen kennis te laten maken met de mogelijkheden van techniek. Want dat is niet alleen interessant, maar ook gewoon erg leuk (en zeker voor meiden!).

Durven en doen
Onderzoeken is eigenlijk gewoon een kwestie van durven en doen. Wie kun je hiervoor nou beter inzetten dan nieuwsgierige kinderen?! Dat blijkt maar weer als we bij het Science Centre binnenstappen: ik ben ze meteen kwijt aan de megagrote knikkerbaan. Daarna lonkt een apparaat vol techniek, waar ze instellingen van een vliegtuig in kunnen voeren om te kijken welke het hoogst kan vliegen. Mijn zoon Sam mag met zijn vrienden zelfs een stukje vliegen in een simulator.
Maar er valt ook ontzettend veel te leren. Als Sam verderop in het Science Centre een stuk steen vindt, leggen we dat direct onder de meetapparatuur. Als we straling meten, wat meten we dan eigenlijk? En hoe ziet een voorwerp er precies uit onder een vergrootglas?

Kleine projectleiders
In de gameruimte kan mijn man zijn lol op. Al die games en elektronica, probeer hem daar maar eens weg te krijgen! Terwijl de mannen zich bezighouden met een spel dat draait om teamwork, onderzoek ik met de meiden hun bouwkundige skills. Als volleerde mini-projectleiders geven we de mannen vervolgens aanwijzingen en testen we of ons bouwwerk overeind blijft bij een aardbeving. Dat is nog niet zo makkelijk!

Bruggen bouwen
Als afsluiter bouwen we nog een tijdje met lego. Mila mag een brug in elkaar zetten en dat is nog best lastig. Ze moet namelijk de juiste stukken combineren om een overspanning te maken en tegelijkertijd de druk verdelen door middel van touwen. Je kunt er tijdens je bezoek trouwens ook voor kiezen om een workshop te volgen. Dan maak je onder begeleiding allerlei gave dingen.


Conclusie? We hebben een leerzame, maar vooral superleuke en gezellige dag gehad! En dan zit het Science Centre ook nog eens in een prachtig pand in de TU-wijk: een architectonisch en fotografisch hoogstandje waar ook mijn hart sneller van gaat kloppen. Zeker een aanrader!

